2016.01.07

Återhämtningen lika viktig som din träning.

Hittills har belastningsfasen fått mest intresse, men med mer forskning har man nu konstaterat att återhämtningen har stor betydelse. Det är nämligen under återhämtningsfasen som all prestationsutveckling sker på cellulär nivå och som resulterar i ökad prestation.

Det primära syftet är att genom lätta träningspass minska belastningen på de muskelgrupper och/eller delar av ämnesomsättningen som stressats hårt under föregående hårda träningspass.

Exempel på återhämtande träning kan va att under ett löppass säkerställa att intensiteten är tillräckligt låg, kunna prata med en träningskamrat under träningen. Kör mellan 30-45 min. Pass längre än 45 min. leder till nedbrytning av muskelglykogen och vätskeförlusten blir stor.

Återhämtning av vätskebalans redan före och under träningspass. Fokus bör ligga på ett bra vätskeintag före och under träningspassen för att säkerställa en bra återhämtning efter passet.

Sömn är den viktigaste källan till återhämtning. Sömnbehovet varierar inte bara beroende på ålder utan är också mycket individuellt.

Nyheter

2018.01.01
Träna ute året runt med PT Annette Romner

 

2017.10.17
Träna morgon eller kväll?

En studie har visat att om du vill öka muskelmassan är det bäst att träna på kvällen. Forskarna menar att förklaringen kan vara att dygnsrytmen påverkar träning och förbränning. Mer om detta kan du läsa i www.forskning.no.

2016.04.17
Dags för Toughest igen.

Då var det dax för Toughest igen den 7 maj på Ribban.

2016.01.07
Återhämtningen lika viktig som din träning.

Hittills har belastningsfasen fått mest intresse, men med mer forskning har man nu konstaterat att återhämtningen har stor betydelse.

2015.07.28
”SPRING SNYGGT”

Och med det menar jag att försök centrera dina rörelser. Nybörjare har en tendens att luta sig mycket framåt och att ta för långa steg som gör att varje fotisättning bromsar upp framåtrörelsen.

2015.07.28
Träna sätesmusklerna om du vill bli snabbare.

Dom svagaste musklerna hos en nybörjare är ofta sätesmusklerna, vars uppgift är att driva dig framåt i löpsteget …

2015.02.01
Nä vi rensar inte skräp på stranden. Vi kör stockträning.
2014.12.01
Vi kör ute HELA vintern.

Det gäller bara att ha bra kläder på. Gortex, flera lager, frysa lite innan man startar ordentligt.

2014.11.08
Faktaspäckad bok om kost och träning.

Jag har hittat en jättebra bok om träningslära. FORMA KROPPEN OCH MAXIMERA DIN PRESTATION.

2014.10.23
På söndag ska Sophia springa Yddingeloppet.

Och 2499 stycken till. Yddingeloppet är Skånes största terränglopp.